Ansökan om ekonomiskt bistånd
Första gången du behöver ansöka om ekonomiskt bistånd ringer du till socialtjänsten i Herrljunga kommun och ber att få tala med en socialsekreterare i ekonomigruppen. Du får då information om vad det innebär att ansöka om bistånd och om det är något du behöver göra för att vara berättigad till bistånd.
Ansöka om ekonomiskt bistånd
Om du behöver ansöka om bistånd bokas du sedan på ett nybesök hos en socialsekreterare. Ansökan görs på kommunens ansökningsblankett. Är du redan aktuell hos socialtjänsten och vill fortsätta ansöka om ekonomiskt bistånd fyller du i en ny ansökningsblankett.
Det är du som ansöker om bistånd för din försörjning. Någon bekant, vän eller annan anhörig kan inte ansöka åt dig!
Ansökningsblankett
Din ansökan är underlag för socialtjänstens utredning. Ansökan ska vara korrekt och fullständigt ifylld. När socialtjänsten har tagit emot ansökan registreras uppgifterna i Herrljunga kommuns socialregister. Uppgifterna i registret är sekretessbelagda och lämnas inte ut till obehöriga.
Om ansökningsblanketten inte är fullständigt ifylld måste handläggaren skicka tillbaka den till dig för att du ska komplettera med uppgifter. Om du inte lämnar in de dokument som behövs tillsammans med ansökan behöver handläggaren begära in dessa uppgifter av dig. Detta gör att det tar längre tid att utreda din ansökan och längre tid innan du kan få ett beslut och eventuellt dina pengar.
Makar, partner och sammanboende ska fylla i en gemensam blankett. Gifta makar har försörjningsplikt för varandra även om de inte bor tillsammans. När den ena av makarna saknar försörjning är den andre maken skyldig att försörja den som saknar inkomst. Detsamma gäller för par som bor tillsammans men inte är gifta. Detta innebär således att om den ena personen inte har rätt till bistånd påverkar det hela hushållet.
Så här fyller du i ansökan
1 Personuppgifter
Här fyller du i namn, personnummer och familjeförhållanden för de vuxna personerna i hushållet. Här fyller du även i uppgift om du är sammanboende, ditt civilstånd och ditt medborgarskap.
2 Uppgifter om hemmavarande barn
Här fyller du i namn och personnummer på de barn som finns i hemmet och ingår i ansökan. Du ska också kryssa i om barnen går i förskola eller i skola. Ange om barnen är folkbokförda på adressen, har växelvis boende eller är umgängesbarn (stadigvarande bosatt hos den andre föräldern).
3 Bostad
Här fyller du i uppgifter om din bostad, telefon och hur många som bor i bostaden. Fyll i vad du betalar i hyra. Du ska även lämna in hyresavtal och hyreskvitto som visar att förra månadens hyra är betald. Kostnader för exempelvis parkeringsplats, kabel-tv eller amorteringar ska inte räknas med. Om du hyr i andra hand skall andrahandshyresavtalet vara godkänt av hyresvärden.
4 Jag vill ansöka om
Här kryssar du i vad du ansöker om. Det kan t.ex. vara för hyra, livsmedel eller läkemedel. Om du ansöker om försörjningsstöd ska du fylla i för vilken månad du söker. Du ansöker i förskott. Om du vill ansöka om något som inte finns med i listan: kryssa i rutan ”Annat” och skriv vad du ansöker om. Du ska också fylla i vad det du ansöker om kostar. Spara alla kvitton du har för dina utgifter. Du ska kunna visa dina utgifter genom att lämna in till exempel hyresspecifikation, faktura, kvitto, högkostnadskort.
5 Sysselsättning
Här fyller du i vilken sysselsättning de vuxna i hushållet har. Exempelvis om personen arbetar, är sjukskriven, är arbetslös eller vårdar barn. Här fyller du även i om du har övrig information till din handläggare, exempelvis om du planerar att resa i Sverige eller utomlands eller planerar att flytta.
Du ska kunna visa vilka arbeten du har sökt genom ansökningshandlingar och personliga brev till arbetsgivaren och eventuella svar från arbetsgivaren.
6 Tillgångar
Du måste alltid fylla i om du eller någon annan i hushållet har tillgångar. Du ska även fylla i tillgångar i utlandet. Redovisa alla dina tillgångar och värdefulla saker som du äger. Till exempel kan det vara kontanter, bankmedel, aktier, fonder, guld, bil, motorcykel, fastighet, bostadsrätt eller andra värdesaker. Du ska även redovisa dina barns tillgångar. Du ska fylla i hur mycket pengar tillgången är värd. Om hushållet inte har några tillgångar: kryssa i rutan ”saknas”.
7 Inkomster de senaste två månaderna
Här ska du fylla i hushållets alla inkomster (fyll i utbetalningar efter skatteavdrag) de senaste två månaderna. Du anger innevarande och föregående månads totala inkomster. Om utbetalning saknas för en viss inkomstpost anges detta med – eller 0 kr. Ange dina inkomster oavsett på vilket sätt du har intjänat dem. Det kan vara lön, bidrag, försäkringsutbetalningar, arv, stipendier, skatteåterbäring, insättningar på ditt konto eller andra ersättningar som betalats ut till någon i hushållet. Du ska även fylla i inkomster från utlandet. Du ska även redovisa dina barns inkomster.
8 Ansökan om förmån hos annan myndighet eller organisation
Här ska du fylla i om du har ansökt om någon förmån, ersättning, stöd eller bidrag från Försäkringskassan, CSN, Arbetsförmedlingen, Arbetslöshetskassa eller annan myndighet och väntar på att få ett beslut. Om ingen sådan ansökan har gjorts: kryssa i rutan ”Nej”.
9 Försäkran och underskrift
Här skriver du under ansökan och försäkrar att de uppgifter du har lämnat är sanna. Genom att underteckna ansökan ger du socialtjänsten medgivande att kontakta andra myndigheter och organisationer vid behov. För att utreda din rätt till bistånd kontrollerar handläggaren att uppgifterna som du lämnat stämmer. Om ansökan görs av dig som är gift eller sammanboende ska den undertecknas av er båda två.