Artikeln publicerades 17 oktober 2023

Bäst före-snooza för att rädda maten

Är maten verkligen dålig? Titta, lufta och smaka för att avgöra om maten går att äta. Genom att bäst före-snooza kan du rädda maten!

Bäst före-snooza du också

Bäst före-snooza är ett av de nyord Livsmedelsverket har tagit fram för att vi ska bli medvetna om vårt matsvinn och minska det. Att bäst före-snooza handlar om att titta, lukta och smaka på maten för att avgöra om den faktiskt är dålig eller inte. Annars finns det en risk att vi slänger mat som vi faktiskt kan äta.

Släng inte maten bara för att bäst före-datum passerat

Mat är oftast fullt ätbar efter att bäst före-datum passerat. Bäst före-datum innebär en garanti för att livsmedlet ska hålla sin kvalitet, till exempel färg, smak, krispighet och spänstighet. Efter bäst före-datum kanske de kvaliteterna försämras, men maten kan fortfarande gå att äta.

Passerat sista förbrukningsdag betyder släng

Om livsmedlet däremot har ett datum för sista förbrukningsdag betyder det att du ska slänga maten när det datumet har passerat. Sådana livsmedel kan fort bli dåliga och innebära en hälsorisk att äta.

Lär dig mer om datummärkning

Livsmedelsverket har mer information om vad datummärkningen betyder Länk till annan webbplats.. Du kan även titta på deras film om datummärkning Länk till annan webbplats..