Artikeln publicerades 4 december 2023

Herrljunga kommun har tagit fram ett nytt verktyg för trygghetssamordning

Herrljunga kommun har utvecklat ett nytt verktyg för trygghetssamordning och rapportering av otrygghetsskapande händelser och platser. Arbetet har skett i samarbete mellan kommunens säkerhetschef Anette Falk, GIS-samordnaren Marie Malmquist och systemleverantören för kommunens GIS-system.

Bild som visar en karta och statistik

Dashboard - karta och statistik

Projektet har omfattat framtagande av en app, en granskningskarta för inrapporterade händelser och en dashboard som visar både kartan och statistik över inrapporterade händelser. Projektet initierades på grund av en lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Projektet startades under våren och arbetet med att bygga upp appen började. Appen testades sedan i nästan tre månader av en pilotgrupp bestående av kommunens fastighetsskötare innan den var redo att lanseras bredare.

Appen är nu tillgänglig för; olika kommunala funktioner, näringsliv och föreningsliv för att rapportera in händelser samt lägga till brottsstatistik från polisen.

Produkterna som utvecklats från projektet är ett exempel på när befintliga system kan användas istället för att köpa in nya, säger Marie Malmquist.

Samarbetet mellan interna verksamheter har också varit framgångsrikt då det har varit personer från tre olika områden som har arbetat tillsammans. Projektet har även delats mellan kommunerna Herrljunga och Vårgårda vilket har positiva effekter för samarbetet och kunskapsutbytet mellan kommunerna.

Då jag jobbar för både Herrljunga kommun och Vårgårda kommun har projektet körts samtidigt i båda kommunerna. Här har man då kunnat dela med sig av tankar kring appen och kartorna mellan kommunerna vilket är väldigt positivt, avslutar Marie.