13 juni 2024 till 20 augusti 2024 kl. 06.00-20.00

Tips på mat att ta med på utflykten!

Pinnbröd med saffran över eld

Pinnbröd med saffran, bakas över öppen eld.

Ska ni ut på äventyr på lovet, kan det vara bra att ha något gott att äta. Här nedan följer några enklare recept på mat att äta ute och att laga över öppen eld eller på stormkök.

Tips på utflyktsmat

Vid flera av recepten kan man byta ut mjök mot ex vatten eller alternativ dryck.

Pinnbröd

Pinnbröd är en uppskattad klassiker över öppen eld och finns i många varianter. Blanda degen hemma och ta med i påse. Eventuellt kan du blanda de torra ingredienserna i påsen och ta med vätska att tillsätta på plats.

Här följer ett klassiskt recept på pinnbröd, samt förslag på pinnbröd med tillsättning av saffran , smör och socker:

ca. 2-4 pinnbröd

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 krm bakpulver (valfritt)

Tips för den som tycker om saffran är att blanda i en påse saffran i degen och sedan vid servering rulla eller hälla över lite smält smör och doppa sedan i strösocker - Mums! Blir gott som efterrätt.

  • Saffran 1 krm (en liten påse ca 0,5 gr)
  • Smör eller rapsolja 50 gram (Smält smöret)
  • Strösocker 1 dl

Blanda mjöl, salt och bakpulver (saffran) i en bunke och späd med vatten till en deg. Packa degen i en plastpåse.

Och en lite lyxigare variant med riven ost:

ca. 12 pinnbröd

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl smör- & rapsolja
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smör- och rapsolja, mjölk och ost. Arbeta snabbt ihop till en slät deg. Gärna med elvisp. Förvara degen i en påse.

Pinnbrödsdegen delas sedan i portionsbitar, rullas ut till längder och viras runt pinnar. Grilla över glöd runt om i 4-5 minuter.

Servera gärna pinnbröden med en bit smör, honung eller sylt.

Wraps

Wraps är enkla att göra och perfekta att ta med ut i naturen som en lättare lunch eller ett mellanmål. Man kan variera dem nästintill i det oändliga med olika fyllningar!

Använd mjuk tunnbröd eller tortillas och anpassa fyllningen efter egen smak. Bara att rulla ihop, eventuellt slå lite bakpapper om dem och ta med ut i en liten kylväska.

Här kommer några exempel på olika fyllningar:

Kycklingwraps med basilika, avokado och tomatfärskost

4 port

Du behöver:

  • 1 kruka basilika
  • 1 1/2 dl mascarpone
  • 2 msk crème av soltorkade tomater
  • salt och svartpeppar
  • 1 romansallad
  • 400 g stekt kycklingfilé eller kalkonfilé/ går att byta ut till vegetariskt alternativ
  • 2 avokado
  • 2 tomater

Gör så här:

Plocka bladen av basilikan och skär dem grovt. Blanda mascarpone med tomatcrème och basilika. Smaksätt med salt och peppar.
Skär kycklingfiléerna på längden i långa skivor. Skiva avokado och tomater.
Bred tomatfärskosten på tortillasbröden och fördela sedan sallad, kyckling, avokado och tomater på bröden. Salta och peppra lite över. Rulla ihop.

Pizzawraps

4 port

Du behöver:

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk chilisås
  • 1 tsk oregano
  • 1,5 dl riven ost
  • 40 g skinka i skivor/går att byta ut till ett vegetariskt alternativ
  • 2 tomater

Gör så här:

Blanda crème fraiche, chilisås och oregano och bred blandningen på tunnbröden. Strö över riven ost, fördela skinka och tomater över och rulla ihop.

Tonfiskrörawraps

4 port

Du behöver:

  • 1/2 gul lök
  • 4 bitar soltorkade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 burkar tonfisk i vatten/går att byta ut mot ett vegetariskt alternativ
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl majs
  • 1 tsk senap
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk sweetchilisås
  • salt, peppar, oregano
  • tomat
  • sallad

Gör så här:

Strimla gul lök och soltorkade tomater och lägg dem i en bunke tillsammans med pressad vitlök.
Låt tonfisken rinna av och häll ner i bunken tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med kryddor.
Lägg ett salladsblad på brödet och skivad, färsk tomat. Klicka ut röran och rulla ihop. brödet.

Krabbelurer

Krabbelurer är en blandning mellan sockerkaka och pannkaka och är lite av en klassiker ute i naturen. Kärt barn har många namn och denna rätt kallas också skrabbelucker, snoobelurer och flera andra benämningar.

De kan också serveras på många olika sätt – vändas i socker och kanel, serveras med sylt, grädde och bär osv.

Smeten kan med fördel blandas till hemma och tas med ut på turen i t.ex. en gammal ketchupflaska eller plastbytta med lock. Stek dem sedan på stormkökets stekpanna eller i en muurikka. Underbart gott!

Här följer ett klassiskt recept på krabbelurer vända i socker:

Du behöver: (ca. 12 krabbelurer)

  • 1 1/2 strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • matfett till stekning
  • strösocker att vända dem i

Gör så här:
1. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
2. Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet.
3. Ta med den färdiga smeten i flaska eller burk med lock ut i naturen. Ta även med en burk socker (ev. blandad med lite kanel) att vända dem i.
4. Stek krabbelurerna på stormkökets stekpanna eller muurikka och vänd dem direkt i strösocker.
5. Servera dem varma och njut!

( Det går också bra att steka dem i stekpanna eller plättlägg inomhus om man vill, men allt smakar ju ändå bäst ute i naturen…! )

Pizzabullar

Enkelt och gott med ut på turen i naturen! Väldigt bra att ha klart dessa i frysen för att kunna ta med ut på utflykten. Använd färdigköpt pizzadeg eller baka själv och variera fyllning efter egen smak och tycke.

ca. 12 pizzabullar

  • 1 färdigköpt pizzadeg med sås /eller gör en egen pizzadeg
  • Skinka
  • Riven ost
  • ugnsform och bakplåtspapper

Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut pizzadegen och dra ut den något så den blir lite tunnare och större. Bred på tomatsås och toppa med strimlad skinka och riven ost. Rulla ihop degen längst långsidan och skär i ca. 2 cm stora bullar. Lägg dem på plåt med papper (för mindre stök) och grädda i ca. 15 min.

Bullarna går bra att frysa in och ett tips är att värma dem lite vid lägerelden innan de serveras.

Hajkbomb!

När man serverar hajkbomber så kan alla själva välja vad de vill ha för ingredienser. Välj och vraka mellan det utbud som erbjuds och fyll upp ett eget smarrigt foliepaket att lägga i lägerelden eller på grillen. Smaskens!

Du behöver:

  • flytande smör
  • aluminiumfolie
  • kryddor
  • valfria ingredienser


Exempel på ingredienser:

  • potatis i bitar (gärna lite förkokta)
  • skivade korvar
  • lök
  • paprika
  • majskorn
  • små tomater
  • fetaost (gärna smaksatt)
  • lax i bitar

Kan varieras i det oändliga…!
Servera gärna med en god passande sås eller creme fraiche som tillbehör.

Gör så här:

1. Riv av en bit aluminiumfolie till varje hajkbomb! (Är folien tunn kan det behövas dubbla lager).
2. Ha smör i botten av folien.
3. Fyll foliepaketet med valfria ingredienser och kryddor. Fyll inte upp mer än att du kan täcka hela innehållet med foliekanterna!
4. Stäng igen hajkbomben genom att vika in foliekanterna mot mitten så att paketet är helt tätt, men ändå lätt att öppna.
5. Lägg foliepaketet direkt i glöden på lägerelden, alternativt på trädgårdsgrillen.
6. Öppna paketet och kontrollera om maten tillagats färdigt då och då.
7. Servera och ät direkt i foliepaketet (med en tallrik som underlägg).

Fler roliga tips på mat att äta ute hittar ni på bland annat webbsidan www.naturkul.com där vi lånat recepten från.